İş aramak amacıyla atılan ilk adım olarak CV hazırlamak gereklidir. Hazırlanacak CV profesyonel olmak zorundadır ki bu sizin yapmak istediğiniz iş ile ilgili ciddiyetinizi ortaya koymanızı sağlar. Profesyonel CV hazırlamanın 10 özel yolu olarak söyleyebileceklerimizi şu şekilde sıralayabiliriz:
- Öncelikle yazılacak olan CV için A4 kağıdı kullanılmalıdır.
- Akademik CV haricinde hazırlanan tüm CVler en fazla 2 sayfa ile sınırlı kalmalıdır.
- Hazırlanan CV içerisinde uzun paragraflar kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
- Yazılan kelimelerin altının çizilerek belirtilmemesine dikkat edilmelidir. Bu durum sadece internet adresi yazıldığında göz ardı edilebilir.
- Yazım kurallarına ve anlatım bozukluğu oluşturmamaya dikkat edilmelidir. Yazım kurallarını bilmemek kişinin bilgi düzeyinin net olarak tamamlanmadığı hissini meydana getirdiği için bu konuya özellikle dikkat edilmelidir.
- Bilgilerinizi verirken gereksiz cümlelerden uzak durulmalıdır. Sizden istenen dışında bir şeyler yazmaya çalışmayın. Bu durum profesyonel olmadığınızı gösterir.
- Başvurduğunuz pozisyonla ilgili ön yazı hazırlamalısınız. Genel bir başvuru yapıyorsanız hangi pozisyonda çalışmak istediğinizi belirteceğiniz CV hazırlamalısınız.
- Fotoğrafınızın temiz ve ciddi bir kıyafetle çekilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
- Bilgilerinizi verirken tersine kronoloji yaparak yazmanız en doğrusu olacaktır.
- Kullandığınız kişi ağzı birinci veya üçüncü tekil kişi olmalıdır.
Başvurulan firma ile ilgili bilgilerden emin bir şekilde hangi pozisyonda çalışmak istediğinizi belirten kısa bir paragraf oluşturmanız sizi daha kararlı göstermeye yardımcı olacaktır. İş arayan kişi olarak ne istediğinizi net olarak belirtmeniz gerekir. Aksi takdirde başvurunuzu değerlendiren kişi üzerinde olumsuz bir izlenim bırakabilirsiniz. Özellikle mülakat esnasına gelindiğinde sergileyeceğiniz ciddi duruş çok önemlidir. O an size sorulan bilgilerin hazırladığınız metinde de bulunuyor olmasına dikkat etmelisiniz. Yazdıklarınız ile konuştuklarınız arasında farklılıklar olursa güvensizlik yaratabilirsiniz. Bu durumda imajınız oldukça zedelenecektir.
Kişisel bilgilerinizi verirken özellikle net ve doğru bilgiler kullanmak zorundasınız. Adres bilgilerinizin kolay anlaşılır ve açık bir şekilde ifade edilmesi önemlidir. Bu konuda yazınızın da estetik açıdan göze hitap etmesi gerekir. El yazınız okunaklı ve itinalı olmalıdır. A4 kağıdı kullanılacağı için yazınızda herhangi bir kayma sizi profesyonellikten uzaklaştırabilir. Bunun için el yazısı kötü olan kişilere yazılarını düzeltmek adına alıştırma yapmalarını tavsiye edebiliriz.
İş aramak zor ve zahmetli bir dönem olduğu için attığınız her adımı kaydetmelisiniz. Bu aşamada birey hangi firmaya hangi alan ile ilgili başvuru yaptığını not ettiğinde yapılacak görüşme esnasında daha bilinçli davranabilecektir. Yaptığı başvuru konusunda tereddütleri olan kişinin iş bulma olanağı biraz daha azalabilir; çünkü durumun ciddiyetini yansıtmaması kişi için dezavantaj haline gelecektir.
Genel olarak baktığımızda kendinizle ilgili vereceğiniz kısa ve genel bilgiler doğrultusunda profesyonel bir CV hazırlama şansı yakalayabilirsiniz. Yukarıdaki tavsiyeleri uygulayarak işinizin kolaylaşmasını sağlamanız mümkündür.