İş hayatı herkesin bildiği gibi oldukça zorlu süreçlerin yaşandığı, hayatın içerisinde olduğu kadar dışarıda da tutulmasının gerektiği, bazılarına göre apayrı bir yaşam biçimidir.

İş için karşınıza çıkan herkesi profesyonel bir şekilde değerlendirmek zorunda olduğunuzu bilirsiniz fakat bazen duygularınızın karar verme noktasında daha baskın hale geldiğini fark edersiniz. Bu noktada mantıklı olanı mı yapmanın yoksa duygularınızı dinleyip sadece kalbinizden geçeni i yapmanın doğru olduğuna karar vermek için epeyce zorlanırsınız.

Profesyonel çalışmalar yürüten şirketler karar verme noktasında alanından uzman kişilerden yardım alarak yaptıkları işin daha doğru bir şekilde ilerlemesini sağlama konusuna öncelik vermektedirler. İşini daha ciddi yapmaya çalışan bu tip şirketlerde insan kaynakları departmanı her zaman diğer departmanlara göre daha ön planda tutulmaya çalışılır. Özellikle yönetici pozisyonundaki kişilerin daha net ve sağlıklı karar verme yetilerini geliştirebilmeleri adına çeşitli eğitimler düzenleyerek ikilemde kalındığı zaman içerisinde çalışılan alan ile ilgili en verimli kararın alınması sağlanmak istenir.

Aday Değerlendirmesi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Özellikle iş başvuru yapmış adayların özgeçmiş değerlendirmeleri yapıldığı esnada son derece objektif kararlar alınmasına dikkat edilmelidir. Duygular insan yaşamının ayrılmaz bir bütünü olsa da iş hayatında biraz geri planda kalmaları ve mantığın daha ön planda olması genellikle güvenilir sonuçlar elde etmeyi sağlamaktadır. Profesyonel çalışmanın belki de ilk şartı duygularınızı mümkün olduğunca bastırmaya çalışmaktır. Duygu ve mantık arasındaki denge sağlanmadığı takdirde başarı grafiğinde dalgalanmalar oluşabilir.
  • Günümüzde pek çok iş ilanı sonucunda cv değerlendirmeleri yapılmaktadır. Bu değerlendirmeleri yapan uzmanlar karar verme aşamasında zorlanmamak için profesyonel kimliğe bürünmeye çalışırlar ve iş başvurusu yapan kişileri belirlerken oldukça zorlu bir süreçten geçerler. Bu süreç içerisinde aday görüşmeye çağrılır ve gerekli mülakat şartlarına uygun olarak sohbet havasında bir değerlendirme yolu izlenebilir. Görüşme esnasında önemli olan başvuran kişinin verilen ilan hakkında yeteri kadar bilgisinin olup olmadığını, başvurduğu pozisyonun kendisine uygunluğunun ve yapabileceklerinin genel bir çerçevede belirginleştirilmeye çalışılmasıdır. Elde edilen veriler ışığında değerlendirmeyi yapan kişinin son derece mantıklı karar vermesi beklenir. Vereceği kararın sonucunda mevcut çalışma standartlarının zarar görmemesine, kişinin ve iş verenin zaman kaybı yaşamamasına dikkat edilmesi gerekir.

Tüm bu bilgiler sonucunda ortak bir noktaya ulaşmak gerekirse değineceğimiz en önemli nokta şu olabilir; kariyer gelişimi yolunda verilecek her karar mutlaka mantık süzgecinden geçirilmelidir. Duyguların ön planda tutulması özellikle özgeçmiş değerlendirmesi esnasında bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu durumda yapmış olduğunuz işi tehlikeye atma olasılığınızın meydana geleceğini göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Çoğu çalışan için oldukça zor bir karar karşısında ne yapacağını bilememek ve duygulara yenik düşmek pek çok olumsuz sonuç doğurabileceği için iş yaşamında mantık daima bir adım önde olmalıdır.