İş hayatı ömrümüzün büyük bir kısmını kaplıyor ve bu yüzden işimizde elde edeceğimiz başarılar kariyer konusunda tatmin sağlayacağı gibi özel hayatımıza da gönül rahatlığıyla devam edebilmemize yardımcı olur. Nasıl iş motivasyonu temin edip başarı yolunda ilerlenebileceği konusunda ise sayısız öneriler içeren çalışmalar var. Burada öncelikli kısa ve öz 5 tanesi bulunmakta:
1-Kendinize Güvenin
Yaptığınız iş ne olursa olsun özgüveninizle girişebilip, işin içinde var olur ve başarıya ulaşırsınız. İş hayatında karşınıza çıkabilecek her türlü zorlukla mücadelede iş bilginize, yeteneklerinize olan güveninize ihtiyacınız olacak.
- Kendinize yumuşak ve destekleyici bir şekilde konuşun, hata yapma korkularıyla kendinize rahatsızlık vermeyin. Olumlu düşünmek kolay algılamanızı ve özgüveninizi yükseltmenize yardımcı olacak.
- İşiniz ve diğer her şey hakkında daha fazla şey öğrenmek, sürekli araştırma yapmak güveninizi arttırır.
- Uygulama başarının temel taşıdır. Fakat sadece o değil, aynı zamanda ilerlediğiniz yolda hatalarınızı düzeltmeniz de gerekir. Her bir görevi tamamladığınızda kendinize ne kadar ilerlediğinizi sorarak geldiğiniz noktayı görün. Böylece gelecek hamleleriniz için de güven kazanın.
- Araştırmaların gösterdiği üzere zayıf yanlarınızdan çok güçlü yanlarınıza odaklanmak güveninizi arttırır. Neler başardığınızı görüp kendinizi takdir edin.
- Yeni yetenekleri sadece profesyonel yaşamınız için değil kendi güveninizi arttırmak için de edinin. Diğer başarılı insanları izleyip kendinizin de en az onlar kadar başarılı olabileceğini düşünün. Yeteneklerinizi keşfetmenizi ve ilerletmenizi sağlayacak seminerlere katılın. İşinizde, veriminizde size destek sağlayacak beceriler öğrenin.
2-Zevk Alın
- İşinizi hobiniz haline getirin. Zoraki, mecburi, istemeden, nefret ede ede, sıkılarak yapılan bir işte başarı sağlamak pek mümkün değildir.
- İşinizin zevk alınacak yönlerini ön planda tutun.
- İşinizi kişiselleştirip kendi seveceğiniz hale getirin.
- İş ortamı, iş materyalleri, çalışma stilleriniz vb birçok konuda stilinizi yaratın; işinizi benimseyin.
- Sizi motive edecek hedefler koyun ve o hedeflere ulaşmaya çalışın.
3-Düzenli Olun
İşinizle ilgili evraklar, raporlar, araç-gereçler, çalışma şekilleriniz, her şey belli bir düzende olmalı. Çalışma ortamınızda kendi dünyanızı oluşturun; bu dünyanın karmaşık ve dağınık olması zihninizi de dağıtacağından, size nefes aldıracak, sizi yormayacak, her şeyin yolunda olduğunu hissettirecek sakin bir atmosfer edinmelisiniz. Yapılacak işlerinizi listeler şeklinde sıralayabilirsiniz.
4-Yenilikleri Takip Edin
- Sürekli değişmekte olan trend’lerden, sık sık ve ard arda ortaya çıkan teknolojik ve her türlü yenilikten haberdar olun. Sosyal medyayı etkin kullanın. Takip ettiğiniz yenilikleri işinizde başarılı bir şekilde uygulamayı/ kullanmayı deneyin. İşlerinizin kolaylaştığını ve zamana uygun şekilde ilerlediğini göreceksiniz.
- Yenilikçilik, harika fikirlere sahip olmaktan daha fazlasıdır. İnanca, sıkı çalışmaya, engeller karşısında vizyonu ısrarla korumaya ihtiyacınız var. Yaratıcı fikirlerin sonuçlarını görme eğiliminiz olsa da yenilikçi vizyonlarının gerçeğe dönüşmesi için sıkı ve ısrarlı çalışmaya ihtiyaçları olduğunu bilmelisiniz.
5-Sosyal Olun
- İşinizdeki ve iş çevrenizdeki insanları, rakiplerinizi tanıyın.
- Takım arkadaşlarınızdan ve rakiplerinizden haberdar olun.
- İnsanlarla iletişimde kalmak; işinizde yapmanız gerekenler, geride kaldıklarınız, eksik ve iyi yönleriniz hakkında kendinize dışarıdan da bakabilmenize yardımcı olur.
- Oluşturacağınız sinerjiden olumlu yönde etkilenirsiniz.
- Sosyal olduğunuzda iş yerinizde sıkılmazsınız.
- Yeteneklerinizi ve farklılığınızı isteyerek paylaşacağınız bir ortamınız olur.