Uzun bir okul hayatı, beklentiler, hayaller ve geleceğe adım atılması sorumluluğu…
Tüm bunlar bir öğrencinin öğrenim hayatının bittiğinin sinyalini veren ve gerçek hayat mücadelesini vermeye başladığı unsurları taşımaktadır. Lise ve üniversite hayatlarında kazanılan ve hayallerin temel olarak geliştiği bu yıllarda, özellikle mezun olunduğunda bazı yeni durumlar ortaya çıkmaktadır.
- Mezun olduktan sonra çalışma hayatı baskısı,
- İş bulamama ve yeni bir yerde yapamama korkusu,
- Kendini ifade edememe ve nasıl bir yaşama adım atılması gereken kararsızlık
tüm bunlar olumsuzluğu yansıtan yeni mezunların taşıdığı sıkıntılardır. Fakat yeni mezunlara tavsiyeler konusunda her bir hissi pozitif bir yaklaşıma çevirebilecek bazı önemli unsurlar bulunmaktadır. Bu önemli unsurlar yeni bir mezunu hayata daha iyi bağlayacak ve içerisinde taşıdığı korkuları ortadan kaldıracak bir içerikle donatılmıştır.
Kendi Mesleğinize Yönelin
Öncelik olarak yapılması gereken bir öğrencinin mesleği ne olursa olsun, bu konuda eğitim aldığıdır. Fakat az maaşla çalışmam o kadar okudum diyen genel olarak bir kitle, işsiz kalmaktadır ve kendi mesleği dışında pekte tatminkar olmayan bir çalışma hayatına girmektedir. Yeni bir mezunun yapması gereken tek şey kendi mesleğinde az kazanacağını bilse bile o işi yapmasıdır. Çünkü 2yıl ya da 4 yıl boyunca verilen tüm emeklerin ancak kendi mesleği yapıldığında yararlı sonuçları olacaktır.
Kendine Güvenmek
Okul hayatı doğal olarak bir iş hayatında farklılıkları ele almaktadır. Bu farklılıklarda yeni mezunun pek bir tecrübesi olmadığı için bazı kaygılar taşımaktadır. Bu kaygılar, genel olarak huzursuzluğu ve mutsuzluğu etkileyen durumları oluşturması ile birlikte, başarılı bir kariyer adımı atılmasına neden olmaktadır. Eğer başarı yakalanmak isteniyorsa, işe alım görüşmelerinizde kendinizi ifade edebilmek istiyorsanız tüm yeteneğinizi ortaya dökmelisiniz. Fakat unutmamanız gereken nokta sizin bu mesleğe yapmanız gerektiğidir. Bu yüzden fiyatı düşük bile olsa sadece deneyim kazanmak bile, sizi o şirkette çalışabilmek için amacınız olmaktadır.
Kariyer Planlamanızı Her İşi Yaparım Diye Oluşturmayın
Kariyer planlamanız, sizin uzmanı olduğun düşündüğünüz ve yapabileceğiniz alanda olmalıdır. Bu yüzden iş dünyasında kararlarınızı buna yönelik vermek, iş başarınızı daha da arttıracaktır. Eğer ilginizin az olduğu ve daha önce deneyimlemediğiniz iş kolunda adım atarsanız, uzun soluklu bir gelecek için sorun yaşayabilirsiniz. Bu yüzden mutlaka şirketleri, işyerlerini ve çalışmak istediğiniz alanları en iyi şekilde araştırmanız, başarıyı yakalayabilmeniz konusunda önemli adımlardan bir tanesini oluşturmaktadır.
Genel olarak beklentilerin her zaman için düşük tutulması yeni mezunlar için genel bir tavsiyedir. Özellikle maaş beklentisinin az tutulması, sizin sevdiğiniz bir işi kendi mesleğinize uygun bir şekilde yapabilmenizi sağlayacaktır. Mutlaka şirketlerle yüzyüze görüşmeye alışın, mülakat artırımınız ile görüşme ve konuşma becerinizi arttırın. İşe alım görüşmelerinde yapılması gereken konulara odaklanmanız, başarılı olabilme adımında en büyük yardımı sizlere sağlayacaktır.