İş hayatı çoğu insanın “keşke hiç olmasa” dediği, fakat sürdürmek zorunda olduğu bir gerçeklik. İnsanların yaşamlarının büyük bir zamanı ofislerde, iş yerlerinde geçiyor. Bu durumda, çalışanlara içinden çıkmalarının imkansız göründüğü kariyer mekanlarında mutlu ve başarılı olmanın yollarını aramak kalıyor. Bu da, verimli çalışma için motivasyon arttırma yöntemlerini bulma ve uygulamanın gerekliliğini ortaya koyuyor. Bu konuda verilen çok sayıda seminer, yazılan çok sayıda kitap var. Bunlar, edinmeniz gereken iş motivasyonu için ilham kaynakları olabilir. Burada da sizin için dolu dolu 5 maddelik bir liste var:
1-Olumsuz Düşünceleri Atın
“Motivasyon, kas gibidir.” derler. Doğru. Onu geliştirmek için hep egzersiz yapmalısınız. Nasıl ki vücudunuz spor yapma konusunda bazen tembel davranır ve sonuç olarak hamlaşıp sağlıksız hale geliyorsa, motivasyon konusunda da aynı şey geçerli; çalıştırmazsanız bozulup gider. Her ne kadar size başta zor görünse de onu ayağa kaldırmak için ilk adımı atıp koşacak olan sizsiniz. Rahat koşabilmek için ise üzerinizdeki gereksiz yüklerden kurtulmalısınız; geçmiş başarısızlıklar, iş ortamındaki sorunlar, kişisel uyumsuzluklar gibi çalışmayı kat be kat zorlaştıran her olumsuz düşünce üzerinizde yüktür. Olumsuz düşünceleri kafanızdan silmek için kendinize şunları söyleyin:
- Kötü deneyimler hayatımın doğal bir parçası, ve zaman zaman başıma gelmeye devam edecek.
- Başarısızlıkları zihnimde tutmak iş motivasyonumu azaltıp yeni başarısızlıklar getirecek.
- Öyleyse olumsuz konular hakkında ayrı planlar yapıp dikkatimi şimdi ve buradaki işime yorğunlaştırmalıyım.
2-Anlam Belirleyin
Yaptığı işin anlamsız olduğunu düşünmek çoğu insanı yorar. İlla ki bir anlam ile motive olan biriyseniz, ya işinizin anlamı üzerine bir kez daha düşünüp notlar alın, ya da kendiniz için önemli olan anlamları listeleyin. Tabi bunların hepsini bir listede de toplarsanız, karşınıza “Neden çalışıyorum?” sorunuzun cevabı çıkıp motivasyonunuzu arttıracaktır. Kendinizi bu anlamlı küçük ve büyük resmin içinde gördüğünüzde, işiniz için belki de daha fazla şey yapmak isteyip bunun yollarını arayacaksınız.
3-Hedef Belirleyin
“Yaptığım işin sonucunda nereye varacağım? Ne elde edeceğim? Benim hedeflerim neler?” soruları için tatmin edici cevapları bulursanız ve sizi memnun edecek hedefleri somutlaştırırsanız motivasyonunuz doğal olarak artacaktır. Bu hedefler, anlık, günlük, haftalık, aylık, yıllık ve daha uzun süreli hedefler olarak düzenleyebileceğiniz bir listede somut halde bulunsun. Hiç kimse, sonu bilinmez bir çarkın içinde boşuna dönüp durduğunu hissetmek istemez.
4-İşinizi kişiselleştirin
İnsanlar kendilerine ait olan şeylerle ilgilenmekten hoşlanır. İşiniz de “benim işim” diyebileceğiniz özelliklere sizin tarafınızdan büründürülmeli; böylece aidiyet duyduğunuz işiniz konusunda severek ve isteyerek çalışmalar yapmayı sevmenizi sağlayacaksınız. İşiniz her ne olursa olsun sizin kişisel bir oyununuz, sanat eseriniz gibi görünmeli. İş kişiselleştirmeye ortamdan başlayabilirsiniz; odanızda, masanızda yapacağınız size ait değişiklikler bile motivasyon için başlangıçlar olacaktır. Bundan sonrası işinizin her yönüyle ilgili yapacağınız eğlenceli kişiselleştirme fikirleri ile devam edecektir.
5-Kendinizi Ödüllendirin
Yukarıda bahsettiğimiz belirlenen hedeflere her ulaştığınızda kendinize küçük ya da büyük ödüller verin. Kazandığınız motivasyonla elde ettiğiniz başarılarınız sonucu patronunuz tarafından yapılacak ödüllendirmelerden farkı, bunun koşullarını da, çerçevelerini de sizin belirliyor olmanız; tamamen kendi kendinize oynadığınız eğlenceli bir oyunun özelliği gibi! Bu ödül, tamamladığınız hedefin çeşidine ve sizin olanaklarınıza göre, sadece keyif veren bir fincan kahveden tutun da, iş çıkışı yapacağınız ufak bir alışveriş, ya da sevdiğiniz biriyle geçireceğiniz bir süre olabilir.